Rakenna itse - älä kysele


 

 

Pahin moka minkä mies voi tehdä kodin rakennustöissä: kysyä rouvalta lupaa. Jos siis olet rakentamassa vierashuoneesta itsellesi kotiteatteria niin ei muuta kuin työkalut käteen ja hommiin. Jos kysymyksiä esitetään niin sanot vain että remontoit sitä viihtyisämmäksi että anoppi viihtyisi siellä useammin. Ja hankit oveen munalukon remonttitöiden ajaksi, ihan siis vain siksi ettei lapset pääse rakennustyömaalle ja loukkaa itseään.
Jos tuo ei auta niin sitten pitää siirtyä järeämpiin keinoihin eli hanki remonttimestaasi vaikka valvontakamerat tai sitten ihan kunnon vartiointi tai järjestyksenvalvonta -palvelu. Kyllä luulisi että valvontakamera tai järjestyksenvalvoja / vartija pitää jo tukeilijat loitolla ja saat rauhassa puuhastella.
Työkalujen valinnassa kiinnitä huomiota siihen, että tietystikin hankit kunnon vehkeet, mutta katso myös että ne ovat tarpeeksi isoja ja oikean värisiä. Mitään lasten rakennustarvikkeita ei kannata hankkia. Tai jos hankit niin anna ne lahjaksi lapsille ja osta itsellesi jotain miehekkäämpää. Rautakauppojen valikoima on nykyään onneksi sen verran laaja, että sieltä löytyy kyllä sopivat vehkeet niin vaimolle, lapsille kuin miehellekin. Ei mutta kuin shoppailemaan. Tietysti jos olet aikaisemmin remontoinut paljonkin niin todennäköisesti sinulta jo aika hyvä työkaluvalikoima löytyy ennestään, joten voi olla että pärjäät niillä. Vilkaise autotalliin ja ei muuta kuin koko työkalupakki työmaalle. Sitten vain remontti käyntiin. Jos olet oikein taitava rakennusmies niin pärjäät kyllä huonommillakin työkaluilla. Eräs seppä rakensi keittiöönsä maailman siisteimmät puolipaneelit vasaran, käsisahan ja linkkuveitsen avulla. Ei tarvinnut kalliita vehkeitä. Nuo löytyi valmiiksi omasta takaa ja rakennustarvikekaupastakin olisi saanut alle kympillä.
Kun kannat remonttikohteeseen niitä tummansävyisiä maalipurkkeja niin laita teipin pala sen aukon päälle, mistä sävytysaineet on ruutattu purkkiin sisään. Tällöin ei virallinen valvoja näe maalien väriä purkin päältä. Ja kun kannat rakennuskohteeseen jättimäistä taulutelkkaria niin se on tietysti siksi, että anopin on mukavampi katsoa saippuasarjoja - kun alkaa näkö olemaan vähän heikko sillä nykyään. Sisustussuunnittelun hoidat tietysti ihan itse, mutta jos joku sattuu siitä kysymään niin sanot tietysti että tilasit palvelun ammattilaiselta. Ja että sisustussuunnitelu hinta oli päätähuimaava.
 
Muista myös nykyinen laki asbestikartoituksesta. Vuonna 2016 tuli uusi laki, joka velvoittaa kartoittamaan asbestit kun puretaan vanhempien talojen rakenteita. Asbestikartoituksen saa tehdä vain siihen valtuutettu henkilö ja sitten kun asbestia sisältäviä rakenteita aletaan purkamaan niin siinäkin pitää työntekijöiden olla ilmoittautuneita johonkin rekisteriin. Tai jos palkkaat jonkun firman tuohon hommaan niin tarkasta että yritys on tuolla asbestipurku -rekisterissä. Mutta kyllähän tosimies itsekin osaa asbestikartoituksen tehdä, ei muuta kuin moottorisahalla seinät matalaksi ja nuuhkit vähän, että haiseeko asbesti. Tai odotat riittävän monta vuotta, että tuhoaako asbestipöly keuhkosi. Jos kuitenkin tuon suhteen tulet järkiisi, niin kannattaa vilkaista lisätietoa asbestikartoituksesta esim. osoitteesta www.asbestikartoitus.pro. Asbestikartoituksia taas tekevät esim. Asbestos ja vsep.fi.
Tämä onkin oikeastaan ainoa homma, johon on melkeinpä pakko tilata ammattiapua. Jos siis asut vanhassa talossa ja teet purkutöitä. Laki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen tuollaisissa kohteissa. Ja tuon asian kanssa ei kannata leikkiä, on kuitenkin sen verran vaarallista tuo pöly jos keuhkoihinsa saa. Jos tuon asian hoitaminen ei ole itselle ihan selkeää niin kannattaa kysyä apua isännöinti -toimistolta. Pätevä isännöitsijä osaa kyllä neuvoa miten tuon asbestihomman kanssa pitää edetä. Tämä tietysti pätee vain niille, jotka eivät asu omakotitalossa.
 
Jos rouva haluaa välttämättä auttaa sinua tuon homman kanssa niin voit antaa sille loppusiivouksen tehtäväksi. Siivouspalvelut on kuitenkin sen verran hinnakkaita, että siinä kannattaa niin sanotusti säästää omalla työllä. Tai siis vaimon työllä. Yhdellä tutullani on siivouspalvelu Raisio -nimisessä paikassa ja kertoi, että kovin usein ei tule tuollaisia remontin jälkeisiä siivouskeikkoja, kyllä ihmiset yleensä nuo hoitavat omin voimin. Jopa Raisiossa. Toisaalta on niitäkin tapauksia, että talon asukkaat eivät halua tehdä yhtään mitään. Näin esimerkiksi kerran Oulussa: talon asukkaat tarvitsivat uuden takan, joten ei muuta kuin projekti käyntiin ja isäntä kirjoitti a4 -paperin, jonka otsikoksi laittoin takan muuraus Oulu. Siihen hän listasi jokaisen työvaiheen alkaen takan muurauksesta ja päättyen ensimmäisen pesällisen sytyttämiseen. Ja joka vaiheen perään hän kirjoitti kuka sen tekee. Oma nimi ei ollut missään kohdassa. Häipyivät etelänmatkalle ja kun tulivat takaisin niin kotona odotti valmis takka ja hyvin siivottu kämppä.

Ja toinen tärkeä asia vanhojen talojen purkutöissä on tietenkin home. Jos sitä löytyy niin kaikki homeiset rakenteet täytyy purkaa ja jos jotain materiaaleja tai tavaroita jää käyttöön niin niille täytyy tehdä kunnollinen homepuhdistus. Ja siinä ei kyllä riitä että pikkuisen rätillä pyyhkäistään, kyllä kunnollinen homepuhdistus on vähän järeämpi operaatio. Mutta se on kyllä tehtävä, muuten voi alkaa yskittämään ja silmiä punoittamaan.
Toisekseen nuo asiat pitää ajatella myös siltä kantilta että kiinteistön myynti tulee jossain vaiheessa jokaiselle eteen. Ei sitä kukaan mukaansa saa kun joskus täältä lähtee. Eikä asunnon myynti ole kovin helppoa jos myytävässä kohteessa on kovin suuri homeongelma ja asbestipöly leijailee pitkin kämppää. Kerran eräs tuttu kiinteistönvälittäjä oli työkeikalla Orimattilassa, hommana oli etsiä ostaja isolle kohteelle (tuotantotilat Orimattila). Tuotantotilojen myynti sujui kyllä hyvin, mutta matkalla tuli pikainen visiitti yhteen toiseen kohteeseen, jota olisi pitänyt myös alkaa myymään. Kun kaveri pääsi paikalle ja avasi ulko-oven niin nenään tuli jämäkkä homeen haju, että joutui kääntymään kannoillaan, eikä pystynyt koko taloon edes astumaan enää sisälle. Jäi myymättä. Oikeastaan ainoa hyvä puoli koko tuossa talossa oli tyylikäs kasvihuone talon pihassa. Se oli rakennettu kaikesta vanhasta ylijäämätavarasta ja oli kyllä varmasti arvokkaampi kuin itse talo, joka oli koko lailla purkukuntoinen. Sen oli kuulemma suunnitellut ihan oikea rakennusinsinööri ja oikein oli hartaudella suunnitelmiin panostanut. Sama homma olisi kyllä jossain vaiheessa kannattanut tehdä sille itse päärakennuksen remontoinnillekin. Siihen ehkä itse olisin ennemmin panostanut nuokin rahat  ja työtunnit.
Eipä siinä omistajalla muu auttanut kuin vuokrata varasto kaikille tavaroilleen ja aloittaa täysi remontti omakotitalossaan. Käteviä on nykyään tuollaiset vuokravarastot, ei tarvitse omassa kodissaan varastoida kaikkea tavaraa. Etelä-Suomessa tuollaisia saa vaikkapa http://ps-varastotilat.fi/. Löytyy kaiken kokoista ja tarvittaessa pääsee ajamaan ovelle ramppia pitkin jos on isompi kuorma tulossa varastoitavaksi.
 


 

 
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: NaN Distance, nandistance@nandistance.org